Sabíeu que el
llibre de cuina catalana més antic de la historia és el Llibre de Sant Soví? El Llibre de Sant Soví o El Llibre de totes
maneres de potatges de menjar és un receptari medieval en català del segle XIV (any 1323). És el primer receptari conegut en llengua catalana i un dels receptaris
més antics d’Europa en una llengua diferent al llatí. Doncs, tal i com es pot comprovar,
la tradició culinària catalana ve de lluny.
Aquest llibre no
només ha influenciat la cuina catalana actual, sinó que també la cuina italiana
del segle XV, ja que moltes de les seves receptes van ser traduïdes a l'italià.
A més a més, també va ser un llibre influent en la cuina europea.
El llibre descriu
200 receptes de la cuina mediterrània amb una clara influencia de la cuina àrab
de l’època. En aquest llibre ja hi podem trobar la recepta del típic sofregit
(tot i fer-se sense tomàquet) i els bunyols de quaresma, però també hi ha
receptes menys usuals actualment o que s’han perdut com l’os o les guatlles, a
més de moltes altres carns, peixos, postres i sopes. El que no trobem en aquest
llibre és la presència del salmó i la taronja dolça. I un ingredient que s’utilitzava
molt a l’època com espècie en la majoria de plats era el gingebre.
Si voleu portar a
la pràctica algunes receptes, el llibre original el trobareu a la Universitat
de València i a la Universitat de Barcelona.
Tenim, teníem i
tindrem bons cuiners a Catalunya. Catalunya era pionera en la cuina I Catalunya
molts segles més tard, segueix al capdavant.
Bon profit!
No comments:
Post a Comment