Monday, 19 October 2015

EL PRIMER RECEPTARI EN CATALÀ

Sabíeu que el llibre de cuina catalana més antic de la historia és el Llibre de Sant Soví? El Llibre de Sant Soví o El Llibre de totes maneres de potatges de menjar és un receptari medieval en català del segle XIV (any 1323). És el primer receptari conegut en llengua catalana i un dels receptaris més antics d’Europa en una llengua diferent al llatí. Doncs, tal i com es pot comprovar, la tradició culinària catalana ve de lluny.

Aquest llibre no només ha influenciat la cuina catalana actual, sinó que també la cuina italiana del segle XV, ja que moltes de les seves receptes van ser traduïdes a l'italià. A més a més, també va ser un llibre influent en la cuina europea.

El llibre descriu 200 receptes de la cuina mediterrània amb una clara influencia de la cuina àrab de l’època. En aquest llibre ja hi podem trobar la recepta del típic sofregit (tot i fer-se sense tomàquet) i els bunyols de quaresma, però també hi ha receptes menys usuals actualment o que s’han perdut com l’os o les guatlles, a més de moltes altres carns, peixos, postres i sopes. El que no trobem en aquest llibre és la presència del salmó i la taronja dolça. I un ingredient que s’utilitzava molt a l’època com espècie en la majoria de plats era el gingebre.

Si voleu portar a la pràctica algunes receptes, el llibre original el trobareu a la Universitat de València i a la Universitat de Barcelona.

Tenim, teníem i tindrem bons cuiners a Catalunya. Catalunya era pionera en la cuina I Catalunya molts segles més tard, segueix al capdavant.


Bon profit! 

No comments:

Post a Comment